Çıkarım Sanatı
Trend

Ekran Görüntüsünden Çıkarım Yapmak

Çıkarım yapabilmek, belki de Sherlock Holmes izleyen herkesin sahip olmak isteyeceği bir meziyet. Holmes’ü Watson’a birkaç saniye bakarak bile onun hakkında bilgiler edindiğini dizinin ilk sahnesinde izledik. Sonrasında da ortamları, insanların kullandığı eşyaları analiz ettiğini gördük. Şimdi ise her ne kadar Holmes kadar olamasak da bir ekran görüntüsünden çıkarım yapmaya çalışacağız.

Ekran Görüntüsüne Bakarken Başlıca Yararlanabileceğimiz Durumlar

  • Telefon modeli
  • Arka plan görüntüsü
  • Şarj yüzdesi
  • Ekran görüntüsünün saati
  • Hat ve çekim gücü
  • Mobil veri ya da Wi-Fi kullanımı ve çekim gücü
  • Uygulamaların yüklenme sırası, içeriği, bildirim sayıları

Bu arada çıkarım sanatının ne olduğuna ve nasıl yapıldığına daha önce bu yazımda bahsetmiştim. Dilerseniz göz atabilirsiniz. Çıkarım Sanatı Nedir?

ekran görüntüsü çıkarım

Ekran Görüntüsüne Neler Söyleyebiliriz?

  1. Ekran görüntüsündeki uygulamaların arasındaki boşluklara ve genel tasarıma baktığımızda eski model bir iPhone olduğunu anlıyoruz. Muhtemelen iPhone 6 ya da 7 telefonlarından birisi ile alınmış bir ekran görüntüsü. iPhone’un en son iPhone 12 modelini çıkarmasına rağmen iPhone 6 ya da 7 kullandığını not ediyoruz.
  2. Genelden özele indiğimizde göze çarpan bir diğer husus ise arka plan görüntüsü. Her ne kadar bir erkek de çiçekli bir ekran görüntüsü kullanabilse de genelde kadınların tercih ettiği bir ekran görüntüsü. Ayrıca bu arka plan iPhone’un kendi hafızasında bulunan klasik bir arka plan. Kullanıcının muhtemelen kız olduğunu ve arka plan seçimiyle basite kaçtığını not ediyoruz. Ancak kullanıcı büyük bir ihtimalle doğasever!
  3. Hemen sağ üste baktığımızda şarj yüzdesini %74 olduğunu görebiliyoruz. Üzerindeki sarı işaretten ise telefonun düşük güç modunda olduğunu anlıyoruz. Kullanıcının telefonunda şarj sorunu yaşadığı aşikar. Çünkü telefonun şarjı %74 olmasına rağmen düşük güç modunda kullanıyor.
  4. Şarjın sağında otomatik ekran döndürmeme imgesinin açık olduğunu görüyoruz. Otomatik döndürme dahilinde telefonunu döndürmesini istemediğini not ediyoruz.
  5. Ekran görüntüsünün alındığı saat 13:39. Kullanıcı gece yatarken telefonunu şarja takmış olsa gerek. Ya sabah gittiği ve yoğun çalıştığı bir iş var ve telefona bakmaya vakti olmadığını ya da gece geç vakitte yattığı için haliyle geç kalktığını anlayabiliriz. Bu nedenle de şarjı hala %74’te kalıyor.
  6. Hattının çekim gücüne baktığımızda yaşadığı yer şehir dahi olsa merkezden uzak bir yerde yaşadığını söyleyebiliriz. Belki de kullandığı hattın getirdiği bir durum olabilir.
  7. Wi-Fi’ye baktığımızda 2 diş çektiğini görüyoruz. Ekran görüntüsü alındığı sırada kullanıcı, ya evden dışarıdaydı ya da evdeki modeme uzak bir konumdaydı.
  8. Uygulamalara genel olarak baktığımızda kullanıcının sosyal medyayla oldukça haşır neşir olduğunu söyleyebiliriz.
  9. Oldukça mesaj uygulaması var. Buna bakarak telefonla çok mesajlaştığını ya da mesajlaşma amacı olduğunu söyleyebiliriz.
  10. Uygulamaların dizilişine baktığımızda ise herhangi bir düzenleme göremiyoruz. Uygulamalar, telefonun ilk alındığı zamandan itibaren yüklenme sırasıyla duruyor. Bu durumu gerçek hayatına yansıtabileceğini ve muhtemelen düzensiz olabileceğini not ediyoruz.
  11. Uygulamalarda Discord uygulaması haricinde aman aman bir bildirim göremiyoruz. Ya bildirimlerini hızlıca kontrol ediyor ya da uygulamalardan bildirim almıyor. Ki ilk seçenek daha mantıklı çünkü ikinci seçenek doğru olsa en azından uygulamaların otomatik bildirimlerinin sayısını görebilirdik.
  12. Uygulama sıralamasına bakacak olursak WhatsApp, Facebook, Instagram ve Twitter en üstte duruyor. Buradan kullanıcının sosyal medyadan daima haberdar olmak istediğini anlayabiliriz.
  13. Sonrasında bizi bir spor programı karşılıyor. Bu uygulamayı seçerek ya daha fit gözükmeyi ya da kilo vermeyi istediğini anlayabiliyoruz.
  14. Bu kadar sosyal medya uygulamasına rağmen Gazete Mobil uygulamasını tercih ederek kendisine farklı bir bakış açısı katmaya çalıştığını söyleyebiliriz. Aynı zamanda yerel haberleri de takip etmek istediğini de ekleyebiliriz.
  15. Tek bankacılık uygulaması Ziraat Mobil. Bu nedenle muhtemelen bir üniversite öğrencisi olduğunu not ediyoruz.
  16. Şimdi gelelim 292 bildirimli Discord’a. Discord çoğumuzun da bildiği gibi genellikle oyuncuların kullandığı, en son meşhur olan iletişim platformu. Bildirimlerden anlayacağımız üzere birçok gruba üye. Bu duruma bakarak ise geçmişte aktif olarak kullandığını ancak şu an kullanmadığını söyleyebiliriz. Ayrıca ekranda herhangi bir oyun oyun yok. Muhtemel bir bilgisayar oyuncusu olduğunu not ediyoruz
  17. iPhone kullanmasına rağmen Apple Music yerine Spotify’ı tercih etmiş.
  18. Uygulama sırasına bakacak olursak Telegram nitekim üstte duruyor. Anlaşılacağı üzere kullanıcı, en son Telegram furyasından esinlerek uygulamayı yüklememiş. Kullanıcı muhtemelen ders, sınav, haber, sohbet, öğrenci ya da kitap grupları üyesi.
  19. Gelelim Çeviri, Meef ve HelloTalk üçgenine. Yabancı dilin kullanıcının hayatında yer edindiğini söyleyebiliriz. Meef uygulaması her ne kadar yabancı insanların sohbet ettiği bir uygulama olsa da daha çok Koreli insanlarla tanışmak için kullanılan bir uygulama. Buradan Kore’ye ilgili olduğunu söyleyebiliriz. Genel olarak bakacak olursak kullanıcı dilini geliştirmek ve yabancılarla pekiştirmek istiyor.
  20. Kullanıcı, onlarca uygulama arasından HepsiBurada ve Getir uygulamasını tercih etmiş. Kullanıcının internet üzerinden sipariş verdiğini ve belli firmaları tercih ettiğini söyleyebiliriz. Getir, her ne kadar son zamanlarda Türkiye geneline yayılsa da en başta İstanbul genelinde faaliyet sürdüren bir firma olduğu için kullanıcının muhtemelen İstanbul’da yaşadığını söyleyebiliriz. Belki de başka büyük şehirlerde..
  21. iBooks ve 1000Kitap uygulamasına baktığımızda kullanıcının bir okur olduğunu söyleyebiliriz. Bu uygulamalar daha alt kısımda yer aldığı için okuma alışkanlığını, en azından telefondan kitap okuma alışkanlığını sonradan edindiğini düşünebiliriz.
  22. happn uygulaması, bulunduğunuz ya da gittiğiniz yere yakın olan insanlarla sizi eşleştiren bir uygulama. Kullanıcının sosyalleşmek istediğini söyleyebiliriz. Bunu yaparken de çevresinden insanlarla yüz yüze görüşmek istediğini düşünebiliriz.
  23. PhotoMath, bir matematik sorusu çözme uygulaması. Sağ alt köşede sanki sınavım geldiğinde seni açacağım havasında bekliyor. Kullanıcın hayatında matematiğin olduğunu ve ders başarısının çok da iyi olmadığını söyleyebiliriz.
hadi çıkarım yapalım

Listelediğimiz durumları düzenleyelim!

Kullanıcımız muhtemelen,

  • Bir kadın
  • 18-24 yaşlarında bir öğrenci
  • Aktif sosyal medya kullanan
  • Yabancı dil öğrenme amacı olan
  • Bilgisayar oyunu oynayan
  • Telefonunun bataryası bitik durumda olan
  • Kişisel gelişimini düşünen
  • Kitap okuyan
  • Asosyal
  • Düzensiz
  • KYK’den ya da kredi alan

birisi.

Bugün sadece bir ekran görüntüsüne bakarak telefonu kullanan kişinin hakkında çıkarım yapmaya çalıştık. Hepsi tamamıyla doğru olmayabilir ancak çıkarımları mantıklı nedenlere dayandırmaya çalıştık. Sen de bu yazıdaki gibi ekran görüntüsüne bakarak başkalarının, hatta kendi hakkında bile çıkarım yapabilirsin. Ne duruyorsun, hadi başla. Sağlıcakla kal!

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu