Beden Dili
Trend

Beden Dili

Beden dili, çoğu zaman ağzımızdan çıkan kelimelerden daha fazla anlam taşır. Sözlü iletişimde kişinin daha çok duyma organı tetiklenirken beden dili hareketleri sonucunda görme, koklama, dokunma, tatma ve duyma organları tetiklenir. Sözsüz iletişimin sözlü iletişimden daha etkili bir konumda olduğunu söylesem hata etmiş olacağımı düşünmüyorum. Çünkü sözlü olmayan iletişim, vücut dili daha çok beynin sağ kısmıyla alakalıdır. Sözsüz hareketlerimiz iletişimin önemli bir parçası olmasına rağmen çoğu zaman bilinçli bir farkındalık olmadan gerçekleşir. Sözlü iletişim ise daha çok beynin sol kısmıyla alakalıdır ve genelde bilinçli bir farkındalık dahilinde gerçekleşir.

Karşımızdaki kişinin kambur bir şekilde oturması, göz teması kurmaktan kaçınması, eliyle alnına veya saçına dokunması gibi onlarca beden dili hareketi, karşımızdaki kişi hakkında bize epey bilgi verebilir.

Aslında her insan farkında olmasa da karşısındaki kişinin beden diline tepki olarak davranışlar sergiler. Bundan mütevellit kişisel farkındalığını ve gelişimini arttırmak isteyen bir kişinin mutlaka bu konu üzerine düşmesi gerekir. Peki ya, beden dili nedir?

Beden Dili Nedir?

Beden dili, duygu ve düşüncelerin yüz ifadesi, vücut duruşu, el hareketi, ses tonu, jest ve mimik gibi sözel olmayan ipuçlarını barındıran sözsüz iletişim biçimidir.

Spesifik bir yorum yapmak gerekirse kendisi adeta konuştuğumuz kelimelerinin turnusolüdür. Yani, ağzımızdan çıkan kelimelerin doğru olup olmadığının sağlamasını yapan şey. Elbette ki bazen de konuşmayan birisinin ruh hali..

Beden Dilini Kullanarak Güçlü İletişim Kurmak

Muhtemeldir ki herkes beden dili ile etkili bir iletişim kurmak ister. Uzmanlardan ders alan bir kişi bile olumsuz beden dili hareketleri sergileyebilir. Ancak bu konuda hakkında kendini geliştiren bir kişi, kesinlikle dünden daha iyi olacaktır.

Beden Dilini Kullanarak Güçlü İletişim Kurmak İçin 4 Tavsiye

1- DERİN NEFES AL

Gergin olacağını düşündüğün bir ortama girmeden önce derin bir nefes al. Bu yöntem, sakinleşmek için basit ve etkilidir. Sakinleşmenin doğrultusunda daha sağlıklı düşünebilirsin. Bu durum, vereceğin ani kararlara ve ağzından çıkan sözlere yansıyacaktır.

2- DİK DUR

Omuzlarının aşağıda olması karşı taraf için olumsuz bir algı yaratacaktır. Bu nedenle, pozitif bir beden dili sergilemek için dik durmalısın. Ayrıca omuz düşüklüğü sorunu, omuzdaki kasların zayıflaması sonucu gerçekleşir. Bu sorunun üstesinden gelmek için spor yapmak en etkili yoldur.

3, BOŞ KONUŞMA

“Boş konuşmak” bazı zamanlarda günün yorgunluğunu atmak ve anın tadını çıkarmak için iyi olsa da farkında olmadan olumsuz bir algı yaymana sebep olabilir. Bu nedenle, ağzından çıkan sözleri irdele. Sonrasında da gerçekten o lafı etmek isteyip istemediğine karar ver.

Çok az İngilizce bildiğim ilk zamanlarda söyleyeceğim şeyleri İngilizce’ye çevirerek pekiştirmek istedim. Ki bu epey etkili bir yöntemdir, tavsiye ederim. Cümleleri İngilizce’ye çevirirken kendimi, bunu neden söylüyorum ki ne gereği var? sorusunu sorarken buldum. Gerçekten de gereksiz konuştuğum noktaların fazla olduğunun farkında vardım ve sorgularken bilinçlendim.

Ayrıca belirtmemde fayda var. Kendini sürekli sorgulayarak daraltmamalısın. Evet, daraltmamalısın. Kendini kalıplara koymana gerek yok. Bu sadece bir tavsiye. Güzel yaşa, sağlıklı yaşa!

4- ABARTIYI OYNAMA

Abartılı davrandığında beden dili hareketlerin karşındaki kişiyi korkutabilir. Karşındaki kişi, bu durum sonucunda senden soğuyabilir ya da kaçabilir. “Her şeyin fazlası zarardır.” sözünde olduğu gibi doğru bildiğin şeyleri fazlasıyla yansıtmak, uygulamak hatadır. Bildiğin şeyleri tecrübe ederek kendi doğrularını oluştur ve gerektiği kadar davran.

Beden Dili Kitap Önerisi

Beden Dili – Joe Navarro

Beden Dili - Joe Navarro

Joe Navarro, eski bir FBI ajanı, beden dili kitabının yazarı. Joe Navarro, Princeton Üniversite’sinde psikoloji eğitimi alan Marvin Karlins’in bilimsel çalışmalarını da bir araya getirerek bu kitabı yazdı.

Bu konu hakkında bilgi edinmek isteyen bir kişi için akıcı bir kitap. Joe, bu kitabı sade ve basit bir üslupla kaleme almış. Ayrıca, görsellerle ve hikayelerle desteklemiş.

Bu Kitapta da Yer Alan Birkaç Beden Dili Örneği

  • Bir kişi ayakta dururken ayaklarını çapraz yaparak kendini savunmasız bir konuma getirir. Bu durum ise ortamda rahat hissettiğinin anlamına gelir.
  • Gömleğinin veya benzer bir kıyafetinin boyun bölgesini çekerek havalandırmaya çalışmak, stres ve duygusal rahatsızlık durumundan kurtulmaya yönelik bir davranıştır.
  • Kişinin ayakları farklı yönlere bakıyorsa bu hareket muhtelemen onun ortamdan ayrılmak istediği anlamına gelir.
  • Alnın ovulması genelde kişinin bir şeyle mücadele içinde olduğunun ya da şiddetli bir rahatsızlık yaşadığı anlamına gelir.
  • Boyun çukuruna dokunulması güvensizlik, rahatsızlık, korku ya da endişe hislerini yatıştırmak amaçlı yapılır. Boyundaki gerdanlığa dokunmak da çoğu zaman aynı anlama gelir.

Bu yazımda birkaç örnekle yetindim. Başka bir yazımda daha fazla örnekle görüşmez üzere. Esenlikle kalın..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu