Yalan Nasıl Tespit Edilir: Mikro İfadeler
İnsan sosyal bir varlık olduğu için hayatının her anında diğer insanlarla iletişim halindedir. Bu iletişim çoğu zaman sözlü gerçekleşiyor gibi görünse de sözsüz iletişimin payı yadsınamazdır. Sözsüz iletişim adeta sözlü iletişimi doğrulayan bir unsurdur. Eğer bir insan ağzından çıkan sözlere karşı gelen bir beden dili sergiliyorsa yüksek ihtimalle yalan söylüyordur. Bu nedenle, mikro ifadelerimizin nasıl gerçekleştiğini öğrenmekte fayda var.
Mikro ifadeler, anlık olarak yaşadığımız duyguların getirisi olan yüz hareketlerinin bütünüdür. Bu ifadeler çok kısa sürer. Genellikle 40 milisaniye ile 500 milisaniye arasında gerçekleşir.
Biz farkında olmasak da mikro ifadelere bakarak tepki gösterebiliriz. Belki de bazen tek bir bile etmeyen birisinin suratına bakarak bize saldıracağını ön görebiliriz. Bazen de karşımızdaki kişinin yaptığımız espriye gülerken ne kadar samimi olup olmadığını yüzünden anlayabiliriz. Şimdi gelin 7 temel duygumuzu daha yakından inceleyelim.
Mikro İfadeler
1- Mutluluk
Mutluluk ifadesi yüzün hem üst kısmı hem de alt kısmıyla alakalıdır. Dudaklar eş zamanlı ve simetrik bir şekilde yukarı kalkar. Bu gülüşü sergileyen birisinin mutluluğunu adeta dudaklarından okunur. Bunun yanı sıra diğer önemli bir unsurda göz çevresindedir. Gözleri çevreleyen kasın kasılması ve hareketi gerçek bir mutluluğa işaret eder.
2- Öfke
Öfke duyan birisi genellikle kaşlarını aşağı indirir, çatar. Bu durumun beraberinde kaşlarının arasında dikey çizgiler oluşur. Gözler keskin ya da şişkin bir görünüm sergiler. Dudaklar ise bağırmamak için kendini sıkıca tutan bir hal alabilir. Ya da üst dudak epey yukarı kalkmış bir şekilde bir duruş sergileyebilir. Daha fazla nefes alma ihtiyacı duyacağından mütevellit burun delikleri genişleyebilir.
Öfke ifadesi sırasında bazı insanlar çenelerini öne doğru itebilirler. Bu durum ise genellikle saldırıya geçmeden önce yapılır.
3- Şaşkınlık
Şaşkınlık sırasında üst göz kapakları kalkacaktır. Beraberinde kaşlar kalkık ve kıvrık bir hal alacaktır. Ayrıca kaşın altındaki cilt gerilecektir. Alın boyunca yatay çizgiler görülecektir. Gözün üst ve alt beyazının görülür. Çene açılır ve dudaklar rahatlamış bir halde gözükür.
Şaşkınlık ifadesi oldukça kısadır. Bu nedenle kaşların uzun süre kalkık durması korkuyu ifade edebilir.
4- Tiksinme
Tiksinme ifadesini en çabuk ele veren ifade burunda oluşan kırışıklıktır. Bu durumu üst dudağın kalkması, dişlerin görünür bir hale gelmesi ve gözlerin kısılması izler. Ayrıca yanaklar kalkarak gözlerin altında kırışıklık oluşturabilir.
5- Üzüntü
Kaşların iç köşeleri içeriye çekilir, ardından yukarıya doğru çekilir. Genellikle her iki dudak köşesi de simetrik bir şekilde aşağı çekilir. Çene yukarıya çıkar ve alt dudak üst dudağın üstüne çıkar. Dudaklarının titremesi ise muhtemeldir. Bunların yanı sıra göz kapaklarının derisi üçgen şeklini alır.
6- Küçümseme
Küçümseme ifadesi ağzın bir tarafının kaldırılmasıyla kolayca tespit edilebilir. Bu durumu küçük bir gülme sesi takip edebilir. Asimetrik bir görüntü sağlayan bu ifade, yüzün bir tarafında dudak köşesinin sıkılaştığı benzersiz bir ifadedir.
7- Korku
Göz kapaklarının yukarı kaldırılması korkuyu ifade edebilir. Şaşkınlığa nazaran daha uzun sürer ve genellikle kaşlar düz bir çizgide kaldırılır. Ağız açık bir konumdadır. Dudaklar gergin ve geriye çekilmiş bir haldedir.