Öz Saygı Ne Demektir ve Nasıl Geliştirilir?
Öz Saygı
Öz saygı, insanın kendine duyduğu saygı, onur, haysiyet ve izzetinefistir. Haliyle öz saygıyı insanın kendi düşünceleri oluşturur. Herkesin zaman zaman kendisiyle ilgili bazı şüpheleri olabilir. Bu şüpheleri genele yayıp sorun haline getirmek, kişinin düşük öz saygıya sahip olmasına yol açabilir.
Öz saygıyı genetik, yaş, toplum, aile yapısı, arkadaş çevresi, kişilik, sosyal yeterlilik ve bunun gibi onlarca sebep etkileyebilir.
Öz Saygını Geliştirmek için 7 Tavsiye
1- Kendini Tanı
Her ne kadar çoğu insan, ben kendimi çok iyi biliyorum, dese de yanılıyor. Bu nedenle, öncelikle kendini tanımlaman gerekiyor. Hangi konuda yeteneğin var? Ne yapmak seni iyi hissettiriyor? Gün içinde zamanını neye harcıyorsun? Kendin için ne yapıyorsun? Bu ve benzeri soruları kendine sorarak “gerçek seni” tanımalısın.
2- Kendine İyi Davran
Kendine karşı bir savaş başlatmamalısın. Eğer başlattıysan da bu savaşı bitirmelisin çünkü ölüme kadar uzanan yolda kendi benliğinle devam edeceksin. İşe öncelikle kendinle barışarak başlamalısın. Sonrasında da kendine iyi davranarak bu olumlu hali törpülemelisin.
Hata yaptığın takdirde ise kendini olumsuz düşüncülerle doldurmak yerine herkesin hata yaptığı gerçeğini kendine hatırlatmalısın. Unutmamak gerekir ki zafer, hatalarından ders çıkarıp yola devam edenlerindir.
3- Mükemmeliyetçiliği Bırak
Her zaman her konuda en iyi olmak imkansızdır. Elbette ki daha fazlasını hedefleyip daha iyi çalışmak gerekir. Ancak bu yolda başarısız olduğunu düşünüp kendini harap etmemelisin. Mantıklı hedefler belirleyip ona göre hareket etmelisin.
4- Hatalarınla Yüzleş
Çoğu insan hatalarıyla yüzleşmekten çekinir. Hatayı çözmek yerine onu görmezden gelip kendi kendine yok olmasını bekler. Ancak hata küçük bir kartopu gibi yuvarlanarak büyük bir yığına dönüşür. Bu nedenle, hatalarını anlayıp onları çözmek için çabalamalısın.
5- Kendini Olduğun Gibi Kabul Et
Kendini var olduğun gibi kabul etmelisin. Su üstünde dahi yürüsen bile yüzme bilmiyor diye eleştirecek insanlar olabilir. Bu nedenle, kendinden nefret ederek inzivaya çekilmek yerine “ben böyleyim” diyebilmelisin.
6- Çevreni Gözden Geçir
Jim Rohn diyor ki insan, en çok vakit geçirdiği 5 kişinin ortalamasıdır. Haliyle düşüncelerimizin oluşmasında çevremizin büyük bir etkisi oluyor. Bundan ötürü hem kendini geliştirmek adına hem de aşağılayıcı eleştirilerin kurbanı olmamak adına çevrendeki insanları irdelemelisin. Buna bağlı olarak da gerekirse çevrendeki insanları değiştirmelisin.
7- Harekete Geç
Instagram’da kaydettiğin onlarca paylaşımı, ekran görüntüsü alıp sonra bakarım dediğin ekran görüntülerini ve bunun gibi kaydettiğin ama bakmadığın onlarca şeyi aç ve bak. Kitaplıkta duran ama yüzüne bile bakmadığın kitabı aç ve oku. Pazartesi başlarım diye kendine söz verdiğin onlarca şeye yarın başla. Harekete geç çünkü işleyen demir pas tutmaz!
Peki ya, kararsızlığı nasıl yenersin?