Çıkarım SanatıHayata Dair
Trend

HAFIZA SARAYI! Kendi Hafıza Sarayını Oluştur!

sherlock hafıza sarayı

Hafıza Sarayı, İngilizce olarak Mind Palace, başka deyişle Zihin Sarayı ya da Loci Metodu olarak adlandırılan bir hafıza geliştirme metodudur. Bu metot, Sherlock Holmes dizisiyle tekrardan gündeme gelmiştir. Ancak bu yöntem Antik Roma döneminden beri kullanılmaktadır.

Antik Roma’da her mekanının koruyucu bir ruhu olduğuna inanılıyordu. Bu ruhun ise mekanın çevresinde yaşayan insanların karakterleri üzerinde etkisi olduğu düşünülüyordu. Savaşlar sırasında bilgiyi korumak amacıyla ihtiyaç duyulan bu teknik, Marcus Tullius Cicero isimli Romalı bir devlet adamı tarafından geliştirilmiştir.

Bu metot, her ne kadar Sherlock Holmes ile geniş kitlelere ulaşsa da Hannibal Lecter ve Spencer Reid tarafından da kullanılmıştır. Bunun yanı sıra Dominic O’Brien ise bu metodu kullanarak 2002 yılında rastgele dizilmiş 2808 iskambil kartını ezberlemiştir. Her karta sadece bir kez bakan Brien, 8 hata yapmış ve bunların da 4 tanesini hemen düzeltmiştir.

Şimdi gelin, hafıza sarayının nasıl oluşturulacağına bakalım!

hedefe giden yol

1- Saraylardan Saray Beğen

İlk adım sarayının, yani mekanının nasıl bir yer olacağına karar vermek. Bu mekan, hayal gücünün oluşturduğu bir yer ya da günlük hayatta gördüğünüz bir yer olabilir. Burada olay sen ve hayal gücünde bitiyor! Ancak iyi bildiğin bir mekanı ya da iyi detaylandırabildiğiniz bir mekanı seçmeni tavsiye ederim. Çünkü gündelik hayatta belki de yanından umarsızca geçtiğiniz şeylere anlam yüklemeniz gerekecek. Ne kadar eşya, o kadar bilgi!

2- Güzergahını Belirle

Eski yaşadığın ev, okula ya da işe gittiğin güzergah, arkadaşlarınla her zaman buluştuğunuz o yerin gidiş yolu veya odandan evin diğer odalarına uzanan bir güzergah.. Her seferinde aynı güzergahı seçmen faydalı olacaktır. Çünkü o anı her tecrübe ettiğinde hatırlamak istediğiniz bilgileri daha rahat hatırladığını tecrübe edeceksin.

hafıza sarayı nedir

3- Bilgiyi Nesneyle Bağdaştır

Buraya kadar her şey tamam, şimdi sıra bilgilerini nesnelerle ilişkilendirmekte. Öncelikle hangi nesneleri bilgilerinle niteleyeceğini seç. Sonrasında da bilgilerinle nesneyi ilişkilendir. Örneğin, varsayalım ki sarayın şu an yaşadığın ev. Şu an ise ev için marketten alınması gereken birkaç malzeme var. Elma, salatalık ve ekmek. Şimdi gel bunları mutfak masası, mutfak kapısının kolu ve odandaki saksıyla ilişkilendirelim . Alışveriş listesini almak için mutfağa gir. Mutfağa girerken kapının koluna asılan turunca poşet içerisinde ekmeklere çarp. Yere düşmesini engellemek için tutmaya çalıştığınızda ne kadar taze ekmekler olduğunun farkına varın. Sonrasında mutfak masasının üzerinde kıpkırmızı bir poşetin içerisinde dağılmış bir şekilde duran taze elmaları gör. Yanına yaklaşarak ne kadar güzel koktuklarına bak. Son olarak da evden çıkmadan önce cüzdanını almak için odana git. Odanda yetiştirdiğin bitkiye bak. Yeşil saksının içerisinde salatalık yetiştirmek ne yakışır ama. Yakıştır!

Bir başka örnekte ise sürekli annenin doğum tarihini unuttuğunu varsayalım. Bu seferde sokağının adını ya da kapının üstünü nesnen farz et. Annenin doğum tarihi ise 20.04.1980 olsun. Nesneyle ilişkilendirileceğin bilgi ise 8020N . Yani, 8020N sokağı, dairesi.. 1980 yılı, ayın 20’si, Nisan’ın N’si.. Bu bilgiyi böyle şifrelediğin takdirde kısa zamanda ezberlemen oldukça kolay!

Yukarıdaki örneklerde gördüğün gibi nesneleri elinden geldiğince rengiyle kokusuyla ya da herhangi bir özelliğiyle nitele. Kısacası duyularınla adlandır. Bunu yapmak işini oldukça kolaylaştıracaktır. Ayrıca başlarda birkaç nesne ile oluşturduğun hafıza sarayını ilerleyen zamanlarda onlarca nesneyle doldurabileceğini unutma. Hatta bu yöntemle yabancı dil bile ezberlenebiliyor. Bu yöntem başka bir yazımda anlatacağım.

4- Tekrar, Tekrar ve Tekrar

Güzelim sarayını o kadar inşa ettin, tekrar tekrar ziyaret etmezsen ayıp olur. Hafıza sarayı metodunu pekiştirmek için mekanını devamlı olarak aklında canlandırman gerek. Mekanındaki objeleri tekrardan tanı ve onlara anlamlar yükle. Sonrasında da alıştırmayı günden güne pekiştirerek hafızanın oyununa tanıklık et!

hafıza sarayı eğitimi

Ayrıca, Sherlock Holmes Hakkında Muhtemelen Bilmediğiniz 10 Gerçek ‘e göz atabilirsin.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu